TEMA - Hiroshima: 70 år efter

03.08.15
6. august 1945, klokken 08:16 kastede USA en atombombe over storbyen Hiroshima i Japan. Den 9. august kastede amerikanerne igen en atombombe. Denne gang over byen Nagasaki. Det samlede tab af menneskeliv for de to byer over de første fire måneder opgøres til mellem 150.000 og 250.000 personer.
Anvendelse af atomvåber og bombningen af de to byen begrundes ofte med et ønske om at få krigen afsluttet og fremtvinge en betingelsesløse overgivelse fra japanerne.
Efter at Sovjetunionen trådte ind i krigen overgav Japan sig den 15. august 1945. Den 2. september 1945 blev freden underskrevet. 2. verdenskrig var slut. Det diskuteres stadig om atombomerne over Hiroshima og Nagasaki havde en afgørende betydning for overgivelsen.
 
Hiroshima
 
Leksikonartikel
"Atombomberne over Hiroshima og Nagasaki var de to atombomber, der blev kastet over de japanske byer Hiroshima og Nagasaki den 6. og 9. august 1945 af den amerikanske hærs flystyrker."
 
Bøger
Dansk Røde Kors, 1986. - 57 sider
Opstilling på biblioteket: 98.29
 
Hiroshimas skygge af Wilfred Burchett
Fredsbevægelsens forlag, 1984. 132 sider.
"En australsk journalist, der var i Hiroshima en måned efter A-bomben, beskriver hvad han dengang oplevede, og de konsekvenser bomben har haft for ofrene og deres børn selv i dag."
Opstilling på biblioteket: 98.29
 
Film
"En arkivmontag der fortæller historien om de to atombombeangreb og viser billederne fra sprængningerne."
 
Af Roger Spottiswoode, Koreyoshi Kurahara (2008)
"Det historiske forløb omkring den nytiltrådte amerikanske præsident Truman's beslutning om at kaste atombomben over Hiroshima, set ud fra de politiske og moralske dilemmaer på begge sider af fronten."
 
 
Find flere materialer om Hiroshima via Bibliotek.kk.dk

Originally published by shunde, Københavns Biblioteker.

Materialer