Troels Kløvedal
Foto: Naturhistorisk Museum Aarhus

Om dette arrangement

Tid
8:00 - 18:00
Pris
Gratis
Lokalitet
Hovedbiblioteket. Galleriet
Målgruppe
For alle
Udstilling

Frihedens værksted – Troels Kløvedal og livet med Nordkaperen

17.07.19 - 29.08.19
Udstilling om den kendte forfatter og langturssejler stiller skarpt på livets store spørgsmål

Om kærlighed, frihed og fællesskab, om at møde fremmede med nysgerrighed og tillid, at elske naturen og vogte sig for dens kræfter – og at blive ved med at gøre sig dygtigere og klogere på verden.

Troels Kløvedals eventyrlige sejlerliv med Nordkaperen og de mange bøger og dokumentarudsendelser, som han producerede gennem et langt liv, har været en fast bestanddel af mange danskeres drømme om at rejse ud og møde verden. 
Hans første bog ”Kærligheden, kildevandet… og det blå ocean” var den første bog på dansk indenfor genren, og Kløvedals rejseberetninger var også for mange et første visuelt møde med fjerne lande og andre kulturer – både gennem bøgerne men ikke mindst via hans TV-udsendelser. 
Især bøgernes kombination af livsrefleksioner og eventyrlyst inspirerede mange danskere til at udforske verden – og indbød til refleksioner over, hvad det gode liv betød for netop dem selv. 
I sine sidste år var Troels Kløvedal svækket af sygdommen ALS og han døde sidste år i december. Men hans fortællekraft og livsvisdom i både de tidlige og sene bøger forbliver usvækket. 
Frihedens værksted kan ses fra den 17. juli til og med den 29. august i Hovedbibliotekets åbningstid. 

Fem Fun Facts om Troels Kløvedal:

Lyder navnet Kløvedal bekendt? Ikke underligt – Troels Kløvedal tog navneforandring til det sammen med hans medbeboere i kollektivet Maos Lyst. En anden kendt beboer i kollektivet var Ebbe Kløvedal Reich. 

  • Troels Kløvedal har gennemført tre verdensomsejlinger med skibet Nordkaperen og skiftende besætninger. Den første var i 1974. Nordkaperen havde dog gennemført en jordomsejling i 1940’er, inden Troels Kløvedal købte skibet. 
  • Nordkaperen bliver bygget af stål i 1905 i Stettin med henblik på kapsejlads i Østersøen og i Den Engelske Kanal, hvor der blev afholdt flere stævner ved Isle of Wright. Nordkaperen er navngivet efter en hvalart i Nordatlanten.
  • Troels Kløvedal køber Nordkaperen i fællesskab med to af hans venner for 40.000 kr. i 1967. 
  • Litteraturen har en enormt stor betydning for Troels Kløvedal, og hans mange bøger har altid været en fast bestanddel ombord på Nordkaperens bibliotek - tre digtsamlinger var altid medbragt på båden: én af Thøger Larsen, Johannes V. Jensen og Walt Whitman.
  • Mere end 1000 mennesker har gennem de seneste 50 år været besætning på Nordkaperen. 

Udstillingen er udviklet af Naturhistorisk Museum i Aarhus og M/S Museet for Søfart i Helsingør og udlånes med støtte fra Nordea-fonden.
Den fulde udstilling, med blandt andet et stort udvalg af Troels Kløvedals personlige genstande, kan opleves på Naturhistorisk Museum i Aarhus frem til den 8. september 2019 og på M/S Museet for Søfart fra den 6. oktober 2019.