Nærbillede af pels
Nærbillede af pels

Anbefaling: Eske Willerslev - han gør det døde levende

02.02.16
Læs om den verdenskendte Eske Willerslev, en af Danmarks mest interessante forskere.

Om forskeren Eske Willerslevs opvækst, skoleliv og forskning indenfor DNA, fortalt i en vekselvirkning i mellem videnskabshistorien, Willerslevs liv og en tur til hans ødegård i Sverige med biologen Kristoffer Frøkjær.

Internationalt forskerhold
Eske Willerslev har bl.a. været medlem af et internationalt forskerhold, som i en artikel i det videnskabelige tidsskrift Science i 2008 påviste, at der har boet mennesker i det nuværende USA for 14.000 år siden. Opdagelsen skyldes DNA- og Kulstof 14-analyser af menneskelig afføring fundet i en grotte i Oregon, USA.

Willerslevs forskningsgruppe er blandt andet interesseret i, at forstå hvorfor nogle af de store pattedyr uddøde (som mammut og uldhåret næsehorn) under og efter sidste istid. Gruppen prøver også at udvikle teknikker til at udvinde DNA primært fra fund bevaret i is, som f.eks. DNA fra sedimenter i antarktiske og grønlandske iskerner og fossile knogler fundet i permafrost.

I 2010 sekventerede Willerslev og hans gruppe som de første nogen sinde genomet af et menneske fra en uddød kultur. De brugte en hårtot, der havde siddet på hovedet af en mand fra den grønlandske Saqqaq-kultur for 4.500 år siden.

Ny fortolkning af menneskets historie
I efteråret 2011 publicerede Willerslev sammen med et internationalt forskerhold i tidsskriftet Science en nyfortolkning af menneskets forhistorie. Det var lykkedes dem at stykke et genom sammen fra en australsk aboriginer fra før europæisk genetisk påvirkning indtraf. De fik derved vist, at aborigine australiere nedstammer direkte fra en tidlig (for omkring 70.000 år siden) indvandring til Asien. Hvilket er mindst 24.000 år før folkevandringen, der menes at have givet ophav til nutidens europæere og asiater. Resultatet viser, at nutidens aborigine australiere er direkte efterkommere af de første mennesker, der kom til Australien for op til 50.000 år siden. (fra Wikipedia)

Anbefalet af Mette Fairgrieve, webmaster

Materialer