Colson Whitehead og afroamerikanske forfattere

17.06.20
Colson Whitehead skriver sig ind i en tradition af sorte forfattere, der tematiserer det at være sort i USA. Dyk ned i hans værker eller lad dig inspirere til at læse andre afroamerikanske forfattere.

I lyset af de seneste ugers demonstrationer i USA, der er fulgt efter George Floyds død, er dette års Pulitzerprisvinder Colson Whiteheads forfatterskab mere aktuelt end nogensinde.

Colson Whitehead er en del af en lille eksklusiv kreds, som har vundet Pulitzerprisen for fiktion hele 2 gange. Whitehead vandt prisen første gang i 2017 for romanen, ”Den underjordiske jernbane,” og i 2020 for ”Drengene fra Nickel.”

Begge Whiteheads romaner er historiske beretninger om, hvordan afroamerikanere er blevet behandlede i USA. Romanerne handler om de farvedes oplevelse af slaveri, raceadskillelse, Jim Crow lovene, og hvordan unge menneskers håb om en bedre fremtid kan ødelægges af det faktum, at man er sort.

Den underjordiske jernbane

I ”Den underjordiske jernbane” fortælles historien om Cora, en 16-årig bortløben slave, der helt konkret tager den underjordiske jernbane, et udtryk for et reelt netværk, der fragtede bortløbne slaver fra et gemmested til en andet. På sin vej gennem USA's stater ser Cora, hvordan behandlingen af slaver og sorte kan tage mange former. Historien er forsynet med ægte efterlysninger af bortløbne slaver, der lænker romanen til historien og forsyner den med en uhyggelig realisme. 

Drengene fra Nickel

Whiteheads seneste roman ”Drengene fra Nickel” finder også sin rod i en realistisk institution. Nemlig The Dozier School i Florida, der var en skole for utilpassede drenge og eksisterede i 111 år. Romanen handler om drengen Elwood Curtis, der er fuld af optimisme og snart skal begynde på college, som den første i sin familie, da han sendes til forbedringsanstalten Nickel pga. en misforståelse. Elwood er inspireret af Dr. Martin Luther Kings taler om en bedre fremtid for sorte, men møder på skolen drengen Turner, der ikke nærer nogen illussioner om verden og er Elwoods modsætning på mange måder. De to drenge bliver venner og inspirerer gensidigt hinandens livsopfattelser.

Her kommer en række af anbefalinger til banebrydende værker, der tematiserer konflikten mellem race i USA, men også fantastiske romaner, der gør det, som litteratur er allerbedst til - at se verden med andres øjne.

Materialer