De store forfattere - Herman Bang

Få kunne skrive som Herman Bang om intens smerte, dødelig jalousi, sorte knuder af melankoli og kvælende konventioner. Han skabte stille eksistenser, der aldrig blev dus med virkeligheden, eller som blev knust af en skæbne, de ikke kunne magte.

Du skal læse Herman Bang (1857-1912) for den særlige evne og psykologiske sans, han har for med indlevelse at beskrive storbyens excentrikere og provinsens stille eksistenser.

Alt efter temperament vil det for nogle være sørgmodigheden, for andre begæret, jalousien, den ødelæggende vrede, der er nøglen til hans tekster. De rummer det hele. De rummer også en meget tidsbundet kritik af et samfund, hvor individet undertryktes af normer og konventioner.

Herman Bang blev født i Asserballe på Als 1857 og døde 1912 i Utah, USA. Han drømte om at arbejde ved teatret, som skuespiller eller instruktør, men havde kun begrænset succes med det. Ud over sin litterære produktion skrev han journalistiske artikler til flere aviser.

Bang vandt aldrig indflydelse i inderkredsen omkring Det moderne gennembrud, selv om hans litteratur altid var funderet i en realistisk samtidsbeskrivelse. Han forblev i en yderposition, og denne position forstærkedes af hans homoseksualitet, som han ikke lagde skjul på. Homoseksualitet blev dengang betragtet som perverst og var direkte ulovligt. 

Han havde, bortset fra nogle få successer, svært ved at blive anerkendt i sin samtid, men blev ofte hængt ud som særling.  

Bangs hovedværk, 'Ved Vejen', er et godt sted at tage hul på forfatterskabet.'Ved Vejen' betragtes desuden som Bangs mest gennemførte impressionistiske værk - at det er impressionistisk, vil sige, at forfatteren beskriver små udsnit af en større helhed.

Ovenstående er uddrag fra Litteratursiden.dks artikel om Herman Bang.

Af Anonym (ikke efterprøvet)
08.06.18