De store forfattere - Herman Bang

Få kunne skrive som Herman Bang om intens smerte, dødelig jalousi, sorte knuder af melankoli og kvælende konventioner. Han skabte stille eksistenser, der aldrig blev dus med virkeligheden, eller som blev knust af en skæbne, de ikke kunne magte.

Du skal læse Herman Bang (1857-1912) for den særlige evne og psykologiske sans, han har for med indlevelse at beskrive storbyens excentrikere og provinsens stille eksistenser.

Alt efter temperament vil det for nogle være sørgmodigheden, for andre begæret, jalousien, den ødelæggende vrede, der er nøglen til hans tekster. De rummer det hele. De rummer også en meget tidsbundet kritik af et samfund, hvor individet undertryktes af normer og konventioner.

Herman Bang blev født i Asserballe på Als 1857 og døde 1912 i Utah, USA. Han drømte om at arbejde ved teatret, som skuespiller eller instruktør, men havde kun begrænset succes med det. Ud over sin litterære produktion skrev han journalistiske artikler til flere aviser.

Bang vandt aldrig indflydelse i inderkredsen omkring Det moderne gennembrud, selv om hans litteratur altid var funderet i en realistisk samtidsbeskrivelse. Han forblev i en yderposition, og denne position forstærkedes af hans homoseksualitet, som han ikke lagde skjul på. Homoseksualitet blev dengang betragtet som perverst og var direkte ulovligt. 

Han havde, bortset fra nogle få successer, svært ved at blive anerkendt i sin samtid, men blev ofte hængt ud som særling.  

Bangs hovedværk, 'Ved Vejen', er et godt sted at tage hul på forfatterskabet.'Ved Vejen' betragtes desuden som Bangs mest gennemførte impressionistiske værk - at det er impressionistisk, vil sige, at forfatteren beskriver små udsnit af en større helhed.

Ovenstående er uddrag fra Litteratursiden.dks artikel om Herman Bang.

Herman Bang: Tine : roman (Moderne retskrivning)
  • Bog

Tine : roman (Moderne retskrivning)

Af Herman Bang (2012)
Krigen i Sønderjylland i 1864 danner baggrund for skildringen af en ung piges kærlighedstragedie
Bog
Herman Bang: Ved vejen
  • Bog

Ved vejen

Af Herman Bang (2008)
Skildring af en stationsforstanderindes korte og bittersøde kærlighedsoplevelse i en lille stationsby i slutningen af 1800-tallet
Bog
Herman Bang: Stuk (Ved Sten Rasmussen)
  • Bog

Stuk (Ved Sten Rasmussen)

Af Herman Bang (2005)
Skildring af byen København i 1880'erne, hvor alt, som titlen antyder, er overflade, humbug og forfald
Bog
Herman Bang: Irene Holm og andre noveller
  • Bog

Irene Holm og andre noveller

Af Herman Bang (1993)
Bog
Herman Bang: Noveller
  • Bog

Noveller

Af Herman Bang (2006)
Herman Bangs (1857-1912) novellesamlinger for første gang samlet i ét bind og med få undtagelser i den form, de har i den seneste udgave fra forfatterens egen hånd
Bog
Herman Bang: Rundt i Landet
  • Bog

Rundt i Landet

Af Herman Bang (2003)
Herman Bang tegner et billede af det nye Danmark i begyndelsen af 1900-tallet med forholdet mellem København og provinsen som det gennemgående tema
Bog
Herman Bang: Haabløse slægter (Ved Villy Sørensen)
  • Bog

Haabløse slægter (Ved Villy Sørensen)

Af Herman Bang (2007)
Delvis selvbiografisk roman om en ung mand, der føler, at han er det sidste skud på en degenereret slægts stamme
Bog
: Herhjemme og derude
  • Ebog

Herhjemme og derude

(2017)
Ebog