Epidemier i verdenshistorien

Den sorte død, den spanske syge - læs om epidemier i verdenshistorien.

Verden er blevet ramt af frygtelige epidemier flere gange i dens lange historie. Den mest kendte for os i vesten er nok pestepidemien, også kendt som Den Sorte Død, der ramte i midten af 1300 tallet og spredte sig over det meste af Europa. Men efter den, kom der andre pestepidemier. Den sidste ramte Danmark i 1711, hvor de mange døde gjorde, at man måtte anlægge ekstra kirkegårde, assistenskirkegårde, for at få plads til de mange begravelser. 

Tuberkulose, kopper og polio var sygdomme, der tog mange liv i epidemier i Europa. Kolera har også hærget og den sidste store koleraepidemi ramte København i 1853. Den endte med at være anledningen til en reformation af sundhedsvæsnet. I dag har alle hørt om influenzaepidemien i 1918, Den Spanske Syge, der både blev spredt af Første Verdens Krig, men også var en vigtig årsag til krigens slutning. 

Fælles for alle epidemierne er, at de har sat deres aftryk i historien. Ikke altid aftryk, der er blev koblet sammen med epidemierne, men når så mange mennesker mister livet, kan det ikke undgå at påvirke mange dele af samfundet.

>> Læs også Epidemier i fiktionens verden

Vi har samlet en række bøger, der sætter fokus på, hvordan vi er kommet igennem epidemier og hvilke konsekvenser, det har fået efterfølgende.

Grafik: pestlæge
02.11.21