Få den vildeste have - også i efteråret!

10.09.21
Vilde haver er in - men hvad kan DU gør for din vilde have i efterårsmånederne?

Det kan du gøre for din vilde have i efteråret

 Selvom vejret er på vej til at blive køligere og vådere er det en god ide at gå i haven de næste par måneder og så blomsterfrø. September, oktober og november er rigtig gode havemåneder, når det handler om såning af blomster.

 • Lige nu kan du sætte løg i jorden til krokus og påskeliljer - især krokus er gode til de humlebier, der er tidlig på færde i foråret
   
 • Oksetunge, kællingetand, vikke, slangehoved, hjulkrone og kulsukker er rigtig gode planter at få i din have
   
 • Stauder kan deles og plantes i efteråret
   
 • Så ramsløg, salatløg og vintersalat i september-oktober
   
 • Så dild, purløg, gulerødder, pastinak, persille, persillerod, radiser, ræddike og salat i oktober-november

Fryd dig over en tidlig høst

Ved at udnytte efteråret til at så i, kan du se frem til at få glæde af blomsterne tidligere i foråret.

>> Læs mere om vilde haver og efterårssåning hos Danmarks Naturfredningsforening

Hvorfor vilde haver?

Arealer med vild natur er i tilbagegang og det presser det dyreliv, som er afhængig af vild natur. I Danmark er mere end 15 procent af alle arter i tilbagegang*, bl.a. som følge af manglende levesteder. Kun otte procent af Danmark er dækket af vild natur*. I de mere end 1,2 millioner huse og tilhørende haver er der mulighed for at hjælpe de vilde arter, men det kræver at vi i mindre grad henlægger haven til nytrimmet græsplæne. Herunder giver vi derfor inspiration til, hvordan du kommer i gang med at gøre haven vildere.

* Kilde: danmarksvildehaver.dk/

Mere biodiversitet

Selvom græsplænen er praktisk og pæn, så fremmer den ikke ligefrem et variret dyreliv, da græsset er vindbestøvende og mangler blomster til bier, sommerfugle og andre insekter.  Danmarks Naturfredningsforening har en række tip til at hvordan man får en vildere have og dermed skaber betingelser for et mere varieret dyreliv. Det handler om at fjerne græsplænen, lade haveaffaldet ligge, sørge for både sol og skygge i haven, fjernet muldlaget nogle steder til planter, der trives i mere mineralholdige jordforhold og endelig kan en havedam sikre betingelser for flere dyr og planter.

Læs mere

Materialer