Nisser
Nisser

Julehistorier for børn (og deres voksne)

23.11.18
I et velfortjent pitstop fra juletravlheden kan børn og voksne hygge sig med en god julehistorie eller læse et kapitel hver dag i en kalenderhistorie.

Julenisser og juleforberedelser
Nisser skal man ikke spøge med. De har huseret i folkesagn århundreder tilbage, og nu dukker de op til jul: Nisse von Gårdbo, Hyggen (findes også som podcast her)og Nissen fra Timsgaard er alle lunefulde nisser, der kræver deres grød med smørklat – ellers ved man ikke, hvad der kan ske af ting og sager. Læs op fra ca. 8 år. De gode børnebogsforfattere Bent Haller, Lars-Henrik Olsen og Ib Spang Olsen har begået nissehistorierne.

Og så har Ib Spang Olsen i dejlige kultegninger gengivet nisser, trolde og mennesker i Halfdan Rasmussens rimede Julekalender for børn for de 4-8 årige. I to gode højtlæsningsbøger fra nutidens familiehverdag er der løjer og spas under juleforberedelserne: De 5-8 årige, der kender Villads fra Valby i Anne Sofie Hammers serie, vil også more sig over hans idérige påfund op til jul. Ligeså når Mette Finderup lader sin seriefigur Lasse-Leif gøre erfaringer med pyjamas-antijuledag, zombiejuletræ og æbleskivespisnings-rekord.
Vi kender den rolige Peddersen og hans excentriske kat Findus fra Sven Nordqvists mange historier om dem i den svenske idyl. I Nissemaskinen må Peddersen tænke kreativt for ikke at skuffe Findus, der mener, nissen kommer juleaften med gaver. Historien om julemanden af Bent Haller er henlagt til Grønland for at fortælle, hvor julemanden kom fra. Læs den spændende og velfortalte kalenderbog og nyd illustrationerne sammen med børn fra 6 år. Fra den grønlandsk bosiddende Kim Leine kan vi nyde en meget fin historie Drengen der drog nordpå med sin far for at finde julemanden. Vi er med på hundeslæde i magiske landskaber. Der er også magi på stenbroen - af den sprælske og julehyggede slags - når Bjarne Reuter folder sig ud i Karl og julestjernen

Historier fra jul og omegn
Julemænd og nisser er skam med på noderne i de nyere julehistorier.  Julemandens pc forsvinder i Ramajetternes jul af Elisabeth Kiertzner - oh ve, på den ligger børnenes navne og adresser, som julemanden skal bruge for at kunne dele gaver ud. Der er Ramasjang i luften og børn kan more sig over historien, der blev vist på børnekanalen sidste år.
Flere af de nyere julehistorier taler ind i en moderne tid og tager nutids"emner" op. Vi voksne kan  drage en parallel til flygtninge og samfundsdiskussion, når tre havenisser bliver hjemløse i Havenisserne flytter ind af Josefine Ottesen (2015), mens børnene mellem 5 og 11 år nok mest kan høre en spændende historie i 24 kapitler. Og Manu Sareen tager kærligt og hylemorsomt – forskellige kulturers (jule)traditioner op i Iqbal Farooq og julesvineriet.

Julemareridt – gys og grin
Julehistorier er ikke kun om nisser, julehjerter, klejner og kalendergaver. Varulve, monstre og Fanden og hans pumpestok kan optræde i Julehistorierne.
Hvad sker der med de uartige børn, der ikke har fået en gave? De risikerer at blive taget af én af de farlige væsner, der er kategoriseret i Julebestiariet: en julekalenderguide til vinterens monstre. Heldigvis er der gode råd til, hvordan vi kan værne os mod monstrene. Fantastisk smuk, gyselig og underholdende bog af Herr Candidatus Magisterii Benni Bødker, der har samlet viden fra glemte bøger og Herr Illuminator John Kenn Mortensen, der har illustreret flot og fængende – for børn fra 8 år. Jule-u-hyggen i en mareridtsagtig julemåned breder sig i JuleFandens Hævn: En kalenderbog for rigtige møgunger af Patrick Leis (2016).  Spænding, lidt sjov og gys for de 10-14 årige.
Gyset tager til i Julemandens død af Kenneth Bøgh Andersen, en rigtig grum julekalenderhistorie for de største fra 12 år. Virkelig grum og velskrevet. Læs den evt. på en anden tid af året –  og det bringer mig frem til: 

En julehistorie… og så alligevel ikke
Hvad gør en arbejdsløs nisse efter jul? Hvor kan hans kompetencer bruges? Ikke som havenisse, ej heller i cirkus, som skiltemand eller i bagerbutik. Men med et par ekstra varme hænder og som en god ven til den ensomme ældre herre Gregers, finder nissen et meningsfuldt udkomme og et sted at være. Og så holder Gregers jul hver dag, for han glemmer, han lige har holdt jul. Den skønne (demens)historie med samme titel som afsnitsoverskriften er skrevet af Kim Fupz Aakeson og sjovt og farverigt illustreret af Rasmus Bregnhøi (2010). Julehygge i underfundigt sprog og en historie, som både børn – fra 5 år -  og voksne vil nyde. Det er ren kanel på risengrøden!

Ha' en rigtig god jul!


Oprindeligt skrevet af Rudersdal Bibliotekerne

Materialer