Klassiske gys

Vinden rusker i træerne og månen skinner bag de nøgne sorte grene - stemningen er sat til et godt gys indendøre.

Hvad med at starte sæsonen med en af de klassiske gyserhistorier, der har været med til at skabe genren?

De tidligeste gyserhistorier
Sommeren 1816 blev i Europa kendt som "året uden sommer" efter et stort vulkanudbrud havde gjorde vejret koldt og vådt. Det var denne sommer en gruppe venner samledes i villaen Diodati ved Genfersøen og på grund af det dårlige vejr, blev enige om at lave en konkurrence om at skrive en gyserroman. Mary Shelley skrev her udkastet til "Frankenstein" og John Polidori startede på bogen "Vampyren". Begge bøger skulle vise sig at blive skelsættende inden for genren.

Slutningen af 1800 tallet var i det hele taget gyldne år for det makabre og klassikere som R.L. Stevensons "Dr Jekyll og Mr Hyde", Oscar Wildes "Dorian Grays billede", H.G. Wells' "Doktor Moreaus Ø", Bram Stokers "Dracula" og Henry James' "Skruen strammes" blev alle skrevet her. Det var også i denne periode af gysets mester Edgar Allan Poe skrev sine noveller og perioden er derfor et godt sted at starte, hvis man vil mere i dybden med genren.

Genren etableres
I starten af 1900 tallet kom klassikere som Susan Kays "Phantom of the Opera", og senere H.P. Lovecrafts berømte "Cthulhu"-kunstmytologi, som i fx "Rædslen fra Dunwich". "Cthulhu"-kunstmytologi blev efterfølgende til en subgenre inden for horror. I anden halvdel af samme århunderende var det berømte værker, som "Den usynlige mand" af H.G. Wells, Richard Mathesons "I am Legend", Shirley Jacksons "The Haunting of Hill House" og Ira Levins "Rosemarys baby", der så dagens lys. "The Haunting of Hills House" er lavet som tv-serie på streaming tjenesten Netflix, hvilket igen har sat fokus på denne klassiske horrorfortælling.

Moderne klassikere
I 1974 udgav Stephen King "Carrie", der blev starskudet til en lang og produktiv karriere for en af genren mest anerkendte forfattere. Som en krølle på værket vendte King i 2013 tilbage til en af sine første udgivelser "Ondskabens hotel" med bogen "Doktor Søvn", hvor hovedpersonen nu er blevet voksen. Af andre mere moderne gyserfortællinger, der stadig lægger sig op af den klassiske genre, kan nævnes Joe Hills "Dødens jagt", John Ajvide Lindqvists "Lad den rette komme ind" og Justin Cronins "Den første".

Så der er bunker af bøger at give sig i kast med her til efteråret.

Læsning ved stearinlys
Læsning ved stearinlys
11.10.19