Køkkenhaven - gør drøm til virkelighed

16.04.22
Gør havedrømmen til virkelighed. Uanset hvor meget plads, du har til rådighed.

Mange drømmer om at dyrke lækre sprøde grøntsager, uanset om de bor på landet, i et parcelhus, har en altan eller bare en vindueskarm. 

Vil du gerne finde inspiration i forhold til køkkenhaven og også til opskrifter baseret på alt det sunde grønne, så kig med her. 

Køkkenhaven er ofte forbundet med ordene ”bæredygtighed” og ”giftfri”, det kan du også læse mere om. 

Camillas køkkenhave

En rigtig fin klassiker, der kan inspirere ejere af både store og små haver. Camilla skriver selv om bogen: "CAMILLAS KØKKENHAVE handler om mine livsprojekter. Den handler om skønhed, farver, smag og mad, om grøntsager og urter, om biodiversitet og økologi. Eller med et smukkere ord, den handler om mangfoldighed. I bogen får du alle mine erfaringer og gode råd, historien om grøntsagerne, det basale om at dyrke jorden, om glæden, om at tage det roligt derude og ikke være for ambitiøs. Du kan læse om ukrudt som ikke kun er dårligt, om sorterne, om de gamle sorter, om grøntsager, du overhovedet ikke kan købe, men kun dyrke selv.

Du kan læse om alt det, jeg har brugt en god del af sit liv på at arbejde med, fordi det simpelthen er endeløst dejligt og fascinerende at dyrke sin egen mad. Bogen er grundig nok til begyndere og avanceret nok for dem, der allerede ved en masse om at dyrke."

Lån "Camillas køkkenhave"

Fra græsplæne til grøntsagsmark - Forstadsfarmerens guide til en bæredygtig baghave: selvforsyning, biodiversitet, grøn omstilling, lugefri, giftfri, gravefri

Selv om man kun har en almindelig parcelhushave, kan man komme langt med selvforsyning og biodiversitet. For alle med interesse for grønsagsdyrkning og bæredygtighed.

Lån "Fra græsplæne til grøntsagsmark"
Følg også @Forstadsfarming på Instagram

Aarstidernes køkkenhave: Så, bed, høst, spis 

Hvordan og hvad man kan dyrke i sin køkkenhave. Om 90 forskellige grøntsager, jord og gødning, havegrej, plantning, sygdomme, krukker, højbede, rodfrugter, løg, drivhuset, biodynamik, økologi og naturens egen rytme. Bagest i bogen finder du ca. 70 opskrifter på retter med grøntsager fra køkkenhaven.

Lån "Aarstidernes køkkenhave"

Den nye komplette håndbog i selvforsyning

Biblen for de mange med fokus på selvforsyning, der går all in. For Frank Erichsen, bonderøven fra DR, var "Håndbog i selvforsyning" hele grunden til, at han blev selvforsynende. Som 11-årig fandt han bogen på skolebiblioteket, og det blev hans inspirationskilde. Fordyb dig i alt om føde fra mark, husdyr, have samt vilde dyr og planter, naturlig energi samt håndværk og håndarbejde.

Lån "Den nye komplette håndbog i selvforsyning"

Spis din have

Signe Wenneberg er engageret fortaler for bl.a.  bæredygtighed og urban farming. Her får du en præsentation af køkkenhavebrug i byens små haver, baggårde og altaner med fokus på bæredygtighed og økologi, hønsehold, regnvandssamling, kompost, stop af madspild m.m. Der er også opskrifter i bogen.

Lån "Spis din have"
Følg Signe Wennebergs blog

Krukke-køkkenhaven

Havemanden og forfatteren Claus Dalby der i mange år har dyrket blomster er også hoppet med på køkkenhave-trenden. Bliv inspireret til at dyrke køkkenhave i krukker. Bogen henvender sig til alle, der har interesse i at dyrke egne afgrøder - især dem, der kun har egen altan, terrasse eller en meget lille have, men den kan også anvendes af dem med stor have.

Lån "Krukke-køkkenhaven"

Gendyrk - flere porrer til folket

Persille Ingerslev, foredragsholder og blogger, giver tips og gode råd til, hvordan du genbruger eller gendyrker dine grøntsager gang på gang, sparer penge og har det sjovt. For alle med interesse for planter, have og/eller bæredygtighed.

Lån "Gendyrk - flere porrer til folket"
Læs et interview med Persille Ingerslev i Livsnyderhaven

Smuk køkkenhave - inspiration & haveplaner

En køkkenhave kan ikke kun være nyttig men i høj grad også smuk. I tekst, fotos og haveplaner præsenteres en række klassiske køkkenhaveanlæg i Danmark og Europa. Disse referencehaver omsættes til 10 konkrete indretningsforslag af den samme almindelige parcelhusgrund.

Lån "Smuk køkkenhave"
 

Til nytte og nydelse - den dekorative køkkenhave

Endnu en bog med fokus på den dekorative køkkenhaven. Havearkitekten Birgit Helbo fortæller om sin fynske køkkenhave, der er anlagt med både blomster og grøntsager, og om hvordan en dyrkningssæson udfolder sig. Sideløbende beretter hun om køkkenhaver, der har inspireret hende.

Lån "Til nytte og nydelse"

Læs endnu mere her

Et par spændende artikler om køkkenhave og høst her:

Læs Havefolkets tema om Køkkenhaven

Besøg også biblioteket og læs eller lån Haveselskabets månedlige magasin ”Haven”.

Læs magasinet Haven

Og endelig: Nyd smukke billeder,  der taler til både til drømmene og maven på Instagram under tagget #køkkenhave.
Se Instagram-billeder med køkkenhaver

Materialer