TEMA: Grønland

15.02.21
HvidovreBibliotekerne retter blikket mod Grønland.

I 2021 er det 300 år siden, at den dansk-norske præst Hans Egede gik i land på Håbets Ø.

Vi deler flere hundrede års fælles historie med Grønland. En historie der både er spektakulær og omdiskuteret. Bibliotekernes primære fokus, er på landets kunst og kultur - men også politiske emner belyses. Programmet når ikke den planlagte isfjældhøjde, men udefrakommende benspænd kan heldigvis være befordrende for idérighed, fornyelse af afviklingsmuligheder og ikke mindst et brændende ønske om fortsat at kunne tilbyde lånerne en på opleveren.
Det vidner rækken af onlinetilbud om, der blev indledt med besøg af Iben Mondrup, hvis værk Tabita, bl.a. er en skildring af det et aktuelt politisk emne: adoption af grønlandske børn på et juridisk tvivlsomt grundlag.

Åbent online-hus

- Kaffemik er udtrykket for den traditionelle grønlandske selskabelighed åbent hus, hvor man mødes omkring en særlig begivenhed. Her vægtes det at være samlet med andre mennesker lige så højt, som det man mødes om.
Vi fortsætter derfor med at invitere til begge dele, da vi tror på, at litteratur og kultur er en kilde til glæde midt i coronaens tid, fortæller bibliotekschef Rebekka Kinimond Carlson.
- Men foreløbig mødes vi i Whereby, der er bibliotekerne virtuelle lokale, hvorfra foredrag, højtlæsning og læsekredse med mere finder sted.

I ’nabolokalet’ på biblioekernes hjemmeside, kan man under grønlandstemaet opleve biolog, forfatter og fotograf Carsten Egevangs udstilling Grønland, Natur, Dyr & Mennesker.
Egevang dokumenterer de stærke bånd mellem natur og mennesker, som udstillingens titel varsler. Billeduniverset spænder mellem fangernes liv og og storladne skildringer af fjelde og isbjerge.
I onlinesalen inviteres der indenfor til foredrag om selvsamme isbjerge, hvor professor i is-, klima- og geofysik, Jens Hesselbjerg Christensen tager temperaturen på klimaforandring.