Virkelighed og fiktion - Det dragende dobbeltmord

23.01.23
Få kriminalsager fra virkelighedens verden er omdrejningspunkt for så mange bøger som Dobbeltmordet på Peters Bang Vej i 1948.

Ikke sjældent er det i grænselandet mellem fiktion og virkelighed - der, hvor den definerede, velkendte verden ender og fiktionen, fantasien – og konspirationsteorierne får plads – at nogle af de bedste historier og fortællinger opstår.

Dobbeltmordet på Peter Bangs Vej

Det gælder for eksempel en af Danmarkshistoriens største og stadig uløste mordgåder: Dobbeltmordet på Peter Bangs Vej på Frederiksberg i 1948, hvor kontorchef Vilhem Jacobsen og hustruen Inger Margrethe Jacobsen brutalt blev myrdet og deres lig efterfølgende tilsyneladende blev rituelt iscenesat med stokke og andre genstande.

Læs mere om Dobbeltmordet på Politimuseets hjemmeside

Se også DR's gennemgang af ægteparret Jacobsens sidste timer

Naturligvis er det som udgangspunkt bestemt ikke fiktion, men en uhyggelig kriminalsag. Men fordi sagen foreløbigt i 75 år fortsat er uopklaret, har historikere, journalister og forfattere jævnligt ladet sig inspirere af mystikken og gravet i tilgængelige arkiver, for i udstillinger, teater, dokumentarer, romaner, krimier, fagbøger og artikler at byde på alt fra troværdige bud på gerningsmænd og motiver til mere løsslupne konspirationsteorier; ja sågar påstå, at Jacobsen-ægteparret slet ikke blev slået ihjel, men at det i stedet var skuespilleren Buster Larsens mor, der blev dræbt i lejligheden på Peter Bangs Vej

Ny krimi på saglig grund

Senest har Christine Jønck i krimien ”De udødelige dobbeltmord” (2022) allieret sig med historiker Dines Bogø, der om nogen kender til det myteomspundne dobbeltmord. Som en af få har han haft adgang til alle sagens akter på Rigsarkivet.

Besøg Dines Bogøs hjemmeside om Dobbeltmordet på Peter Bangs Vej.

Det er således på solidt grundlag, at Christine Jønck lader bogens fiktive hovedperson, kriminalkommissær Victoria Steen, undersøge sagen. Det gør han efter at have fundet adskillige støvede papkasser med gulnede politirapporter fra det enorme, hemmeligholdte opklaringsarbejdeat i sin afdøde fars hus.

Hvor virkelighedens verden ophører og fiktionen begynder og om, Victoria Steen formår at opklare Danmarks mest myteomspundne sag, må stå hen i det uvisse. Men sagen er igen genåbnet.

Reserver ”De udødelige dobbeltmord" af Christine Jønck

Vi har nedenfor samlet en stribe af de bøger, der gennem årene er skrevet om Dobbeltmordet på Peter Bangs Vej. Sandheden er måske derude ...

Faktaboks

  • Tidligt om morgenen, søndag den 20. februar 1948, blev kontorchef Vilhelm Jacobsen og hans hjemmegående hustru, Inger Margrethe Jacobsen fundet dræbt i en herskabslejlighed på Peter Bangs Vej 74 på Frederiksberg. 
     
  • Det pæne blev brutalt myrdet. Blodspor på gulvet indikerede, at fru Jacobsens lig var blevet slæbt gennem lejligheden. Hr. Jacobsens hoved hvilede på en pude, og under puden lå en buket tulipaner fra en væltet vase. Oven på hvert lig var placeret en stok, ligesom flere andre genstande tilsyneladende rituelt var placeret rundtom i lejligheden. Gerningsstedets mærkelige spor, sammenholdt mordets, peger ifølge historiker Dines Bogø i flere retning af flere typer gerningsmænd, som måtte handle hurtigt, da sagen udviklede sig stik mod planerne. Den ene begivenhed tog den næste. Derfor er det gennemgående mønster svært at se i kæden af hændelserne.
     
  • Arkiverne viser, at ikke alle vidner og mistænkte blev afhørt. Samtidig har flere kriminalassistenter gennem årene lavet selvstændige rapporter, hvor de fremlægger ganske forskellige teorier om forløbet.
     
  • Gerningsmanden eller -mændende er aldrig fundet. Dobbeltmordet er siden blevet danmarkshistoriens største uopklaret mordgåde.
     
Materialer