Grønlandske filmdage

02.03.21
Grønlandske filmdage

Oplev et væld af medrivende grønlandske film, der alle kan streames via Filmstriben - lige til din egen sofa!

Krudt og kærlighed

Miki er grønlænder, men er vokset op i Sverige. Han tager for første gang til Nuuk for at slappe af og møde familien. Men inden længe bliver han hvirvlet ind i fætter Kunuks venners småkriminalitet.

Sume – Lyden af en revolution

I 1970'erne sætter et ungt, politisk rockband ord på grønlændernes længsel efter frihed og medbestemmelse, og snart er landet i gang med sit første store opgør med kolonimagten Danmark. Og med sin egen selvforståelse.

Shaman (tegnefilm)

Utaak sidder i et busstoppested i København. På himlen over byen ser han en fugl fra sit hjemland, Grønland, og mindes dengang en fjeldgænger dræbte bygdens fangere med hjælp fra en tupilak. Den unge Utaak, der var jæger, flygtede op i fjeldet, hvor han blev shaman. Som shaman vendte han tilbage til bygden og tilintetgjorde fjeldgængeren. Fuglen over København var Utaaks hjælpende ånd. Utaak er nu en træt gammel mand. Det korte animationseventyr iscenesætter den majestætiske men sårbare grønlandske kultur og natur i en blanding af klassisk animationshåndværk og ny computerteknik til en ualmindelig vital fortælling i lyd og billede, der afspejler den åndelige kraft, der kendetegner shamanismen.

Hjemløs

Dokumentarfilm om tre unge mænd fra den tidligere danske koloni Grønland bor på gaden i København. Instruktøren Ditte Haarløv Johnsen har fulgt dem et helt år, og i løbet af filmen kommer vi helt ind under huden på de tre venner. Filmen følger deres kamp for at få livet til at hænge sammen i et samfund, der mest af alt ignorerer dem, og hvor konstante konflikter med familie, danske autoriteter og de andre på gaden skal håndteres. Det er en hverdag fyldt med selvdestruktion og druk, men også et liv, der byder på kærlige stunder og håb for fremtiden.

Håbets ø

Dokumentarfilm der følger tre personer i den grønlandske by Maniitsoq. Fra 2006, hvor nyheden om at et amerikansk aluminiumselskab planlægger at åbne en fabrik spreder glæde og optimisme i byen, og op gennem årene, hvor det gradvist står mere og mere klart, at det nok aldrig bliver til noget.

Mit Grønland

28-årige Anders Hvidegaard beslutter sig for at tage til Grønland for at arbejde som skolelærer i en lille afsides bygd, Tiniteqilaaq i Østgrønland. Han må lære bygdens mennesker og ikke mindst deres skikke og traditioner at kende for at blive accepteret.

Indlandsisen

Dokumentarfilm om Grønlandsekspeditionen i 2013. Forskernes private videooptagelser og nutidige stillfotos set fra luften er samlet til en film som viser klimaforandringerne før og nu.

Materialer