Hvidovre i billeder

28.05.20
Her kan du finde inspiration til dine egne billeder:

Frihedens Port

1982. Frihedens Port af Hein Heinsen, Stig Brøgger og Mogens Møller.

2020. Frihedens Port
Opsætningen af Frihedens Port i 1982 gav anledning til en årelang og ophidset debat om moderne kunst i Hvidovre. Hvis man færdes i området, får man en holdning. Lige syd for står modsætningen til den brutale skulptur: Smedens pæretræ – den sidste rest af smedjen på hjørnet af Køgevej og Hvidovrevej. Det, der i dag ligner et ikke-sted er en visuel kampplads, hvor modernismen møder mennesket og historien.

Rebæk Søpark

1973. Rebæk Festival planlagt og afviklet af den lokale ungdomsbevægelse Hvidovre Ikke-Partipolitiske Sammenslutning.

2020. Rebæk Søpark
Rebæk Søpark er et af Hvidovres få beskyttede grønne områder. På den udgravede sø har der været skøjtebane, der er drevet andejagt, og rundt om søen har forældre nu i generationer trillet deres barnevogne. Her var musikfestivaller i begyndelsen af 1970’erne, her fejres Skt. Hans aften, her solbades og spilles fodbold, og her drømmer nogle om at bygge flere boliger ud mod Havnevejen. En rigtig bypark, hvis fredning, vi kan takke Hovedstadens Forskønnelse for.

Vestvolden

1946. Avedøresletten ved Vestvolden. Øvelse for Arbejdernes Samariter Forbund bliver afbrudt af jordbærplukning/spisning

2020. Avedøresletten ved Voldgaden
Avedøresletten og Vestvolden var lukket land for borgerne lige til militæret forlod Avedøre sidst i 1990’erne. Men man kunne få sankekort til svampeplukning og tilladelse til at cykle ad Voldgaden. På terrænet var det også andre end militæret, der kunne holde øvelser. Gennem de seneste 20 år bruges området af stadig flere. Får, hundeluftere, forelskede, skoleelever og bærplukkere færdes på sletten og volden, og pendlere myldrer på Voldgaden.

Risbjerggård

1954. Restaurationen Risbjerggård. Akvarel af Kirsten Schønneman – gift med arkitekten bag blandt meget andet Hvidovre Rådhus

2020. Risbjerggård under renovering.
Siden 1922 har Hvidovreborgere mødtes på Risbjerggård. Her var teater, boksestævner, danseskole, filmforevisninger, keglebane, diskotek og meget andet. Her holdt socialdemokraterne sejrsfesten i 1925, da partiet vandt magten i kommunen. Risbjerggårds fremtid har været omstridt siden slutningen af 1960’erne.

Tekster af Poul Sverrild, PhD, mag art, Museumschef MSO, Forstadsmuseet.