Anbefalinger

Ufrivillig barnløshed, fertilitetsbehandlinger og graviditetstab

Ufrivillig barnløshed er den hyppigste kroniske sygdom blandt unge.

Af Mette Fairgrieve

Fertiliteten er faldende

Blandt 25-45-årige er det faktisk hyppigere end astma, diabetes, psykiske sygdomme, kræft og hjertekarsygdomme, og fertiliteten er fortsat faldende. Omkring hvert 10. barn i Danmark kommer til verden gennem fertilitetsbehandling. Der foretages cirka 40.000 reagensglas- og inseminationsforsøg om året Danmark. Cirka 20.000 graviditeter (20-30% af diagnosticerede graviditeter) ender årligt som et graviditetstab, hvilket gør det til den hyppigste graviditetskomplikation.

Mellem 25-50% af alle par oplever et eller flere graviditetstab, og 2-5% oplever gentagne graviditetstab. Mange rammes både fysisk og psykisk med symptomer på fx stress, depression og angst. Alligevel følger ressourcerne ikke med på sundhedsområdet, og der er stadig et tabu om fertilitetsbehandlinger og graviditetstab. 

Litteraturen som spejl

Alle disse mennesker har i mange år manglet muligheden for at kunne spejle sig i litteraturen. Men det er der stille og rolig ved at blive gjort op med, efterhånden som flere og flere bryder tabuerne om fertilitetsbehandlinger og spontane aborter. Der er gang i en lille litterær bølge, hvor der endelig bliver sat ord på al den sorg, skam og længsel, der kan være forbundet med disse svære emner. For udenforstående er det en mulighed for at få et unikt indblik i, hvordan det føles at være i det, - og forhåbentlig få mere empati og forståelse for dem, der gennemgår det. 

Her finder du bøger, der på forskellig vis forholder sig til ufrivillig barnløshed, fertilitetsbehandling og/eller graviditetstab.