foto af en dyster væg

6 gode grunde til at læse serien "En ulykke kommer sjældent alene"

02.02.17
Ser du TV-serien "A Series of Unfortunate Events"? På dansk hedder bogserien "En ulykke kommer sjældent alene" og er klart værd at læse!

Lemony Snicket's uhyggelige og stemningsfulde bogserie "En ulykke kommer sjældent alene" er blevet filmatiseret og er kommet på Netflix - perfekt til at putte sig i sofaen med her i vintermånederne. Indtil videre holder TV-serien sig til handlingen i bøgerne - og har du fået lyst at læse bøgerne, vil du opdage, at de er lige så fantastiske og svære at lægge fra sig som TV-serien.

Her er 6 grunde til at læse bogserien, hvis du er vild med TV-serien:
 

Det dystre
Bøgerne er dystre, ligesom TV-serien. Grundtanken er, at børn ikke nødvendigvis behøves at blive beskyttet fra livets barske realiteter. Allerede i den første bog fortæller forfatteren, Lemony Snicket, at det ikke bliver bedre, livet er nogen gange hårdt. Det er forfriskende, at tingene ikke bliver pakket ind - og det noget der vil tiltale læsere i alle aldre.

Humoren
På trods af den barske historie og virkelig ulykkesfyldte handling, så ender man alligevel med at grine højt, mens man læser. Det minder én om, at en befriende latter kan hjælpe én gennem de fleste af livets udfordringer. Fra absurte situationer til skøre navne, prøv at læs et kapitel helt uden at trække på smilebåndet - dét er altså svært. 

Den stærke kvindelige hovedperson
Den 14 årige Violet Baudelaire er en af de sejeste piger i børnelitteraturen. Hun er kvik og  hurtig, med en overudviklet fantasi og en evne til at opfinde de mest mystiske sager. Som kontrast til de mange prinsesser, der tit er i børnebøger, er det forfriskende med en klog og smart pige, der bruger sin hjerne og sine gode overlevelsesevner til at passe på sin familie.

Det er bøgerne, der redder dem
Bøger spiller en vigtig rolle. I hvor mange historier er det lige, at biblioteket er helten? Ikke nok, vil jeg bare lige sige. Og selv om mange af de yngste læsere måske ikke fanger de mange refererancer til litterærer personer, så vil det glæde de voksne at støde på navne som Arthur Poe og Georgina Orwell.

Babypower
Det er ikke så tit, at en baby har en af hovedrollerne i en bog, men på trods af hendes størrelse og alder, så lykkedes det for den yngste søster Sunny Baudelaire at overtage scenen. Hun er selvfølgelig heller ikke en helt almindelig baby. For udeforstående personer, vrøvler hun løs på babysprog, men for hendes familie bliver babysproget til sjove og rammende kommentarer - og hun spiller en ligeså vigtig rolle i historien som hendes to søskende.

Indbygget ordbog
Kender du det? Nogen gange når man læser en bog, så springer man de ord over, man ikke forstår og tænker "dem slår jeg op lidt senere", det sker så bare aldrig... I bøgerne her bliver ordene forklaret - nogen gange bliver handlingen sat på pause, mens der bliver diskuterer et bestemt ord og dets betydning. Og hvordan kan man andet end at elske en bog, der forklarer ungerne hvad calamitous og loco parentis betyder?

Anbefalet af Mette Fairgrieve​

Materialer
Lemony Snicket: Savværket i Sorgenfuld
Reservér
  • Bog

Savværket i Sorgenfuld

Af Lemony Snicket (2004)
Læs mere
Lemony Snicket: Kostskolen i Kummerstrup
Reservér
  • Bog

Kostskolen i Kummerstrup

Af Lemony Snicket (2005)
Læs mere
Lemony Snicket: Den hemmelige elevatorskakt
Reservér
  • Bog

Den hemmelige elevatorskakt

Af Lemony Snicket (2005)
Læs mere
Lemony Snicket: Den lede landsby
Reservér
  • Bog

Den lede landsby

Af Lemony Snicket (2006)
Læs mere