Regnbue-bøger til børn

19.08.20
Familier og kønsidentiteter har mange farver – en hel regnbue! I denne uge fejres Copenhagen Pride

I de senere år er der udkommet en del gode billedbøger, som fortæller om familier, der består af to fædre og børn, to mødre og børn eller nogle helt andre. Der er blevet sat ord og nuancer på. Børn vil gerne snakke om den side af tilværelsen: hvad er familie, hvad er køn?

Her er en række billedbøger til højtlæsning og samtale med de små:

Familieformer

Familieformer er mangfoldige. De er det i billedbøgerne og ikke mindst i virkeligheden. Vi bliver i bøgerne lukket ind i familier med hverdage som de flestes, med tanker og bekymringer som de flestes og med oplevelser som de flestes.

Pigefest - for Søren! Pigen Tulle har vældig mange bekymringer, for hvordan kan hun holde pigefødselsdag, når det er to fædre, hun har? Problemet bliver selvfølgelig løst.

Villy i Æggedreng er lidt frustreret over, at det eneste, han kan diske op med, når han begynder i skole, er en helt almindelig far og mor – ikke noget med anderledes familieformer her. 

Vores fantastisk forskellige familier. Billedbog med rimet tekst om nogle af de mange måder, som man kan være familie på, lige fra store plejefamilier med 14 børn, ørkenfamilier til cirkusfamilier og bittesmå familier med hund, datter og mor

Drengen i Ludmes smukke og poetiske bog Om lørdagen tegner man bare sne må trøste sin far, som har mistet sin elskede. De besøger hans grav på kirkegården – og de taler om kærester, så ud over at bringe os ind i en regnbuefamilie, får bogen beskrevet et smukt far-søn-forhold.

Far og far og lille Tango. Fra dyreverden er der et smukt eksempel på en pingvinfamilie bestående af to fædre og pingvinungen Tango. Historien er sand og stammer fra New Yorks zoologiske have.

Kønsidentitet

Køn er mange ting. Kønsidentitet, kønsstereotyper og mangfoldighed bliver der sat ord på i et stigende antal billedbøger: hvordan du føler dig tilpas med dit køn og dit køns rolle. Hvordan du finder ind til den, du er.

Min skønne onkel Ofelia. Onkel Ofelia er en skøn person, som går i kjoler med flæser, laksko og læbestift, og han elsker gamle biler og sin kæreste Anders.

Kønsstereotyperne debatteres indgående i Disco! af Frauke Angel . Kan drenges yndlingsfarve være lyserød? kan piger spille fodbold ? Det mener pigen Pina!

Hej med dig Bjørn: en historie om at være sig selv. Bjørnen Bertram er med til at sætte ord på kønsidentitet – hun er nemlig egentlig en pigebjørn og vil hedde Bella. 

Julian er en havfrue. Julian leger med sin identitet hjemme hos Bedste, hvor han klæder sig ud som den smukkeste havfrue.

 
Materialer