Revolution i litteraturens verden: Bøgernes Netflix er kommet

22.06.20
​​​​​​​Synes du, det er svært at finde bøger, der minder om dine yndlingsbøger? Så er der hjælp at hente med Læsekompasset.

Læsekompasset er en ny hjemmeside, der hjælper dig med at finde lige den bog, du har lyst til at læse. Du kan prøve det lige her: www.laesekompas.dk

Der er mange måder at anvende Læsekompasset på. Du kan starte med at lede efter din næste læseoplevelse i de inspirationsbånd, der ligger på forsiden. Når en bog ser interessant ud, trykker du blot på ”Minder om”-knappen, og så foreslår hjemmesiden en række titler, der minder om bogen. Derefter kan du trykke ”Minder om” på en ny bog, og sådan kan du blive ved hele dagen.

Hvordan fungerer det?
Læsekompasset fungerer grundlæggende som Netflix. En lang række bibliotekarer, lektører og superlæsere har mikrotagget tusindvis af bøger, så hver enkelt bog har fået en masse beskrivende metadata. Fx har bogen ”Oplyst” af Tara Westover fået følgende mikrotags: Inspirerende, gribende, skæbnesvanger, forældre-barn-forholdet, familien, identitet, overlevelse, bjerge.

Læsekompasset har en algoritme, der er i stand til at sammenligne bøger, så man kan se, hvilke bøger, der har fået sammenlignelige mikrotags. Det fungerer rigtig godt. Under artiklen kan du se, hvilke bøger Læsekompasset synes "minder om" Oplyst!

Hvem kan bruge det?
Alle læsere i Danmark kan frit bruge Læsekompasset, og hvis din kommune ligefrem abonnerer på Læsekompasset (og det gør Hvidovre), får du en række ekstra muligheder. Du kan fx bestille bøger til afhentning på dit lokale bibliotek, og du kan lave dine egne lister.

Andre gode søgetips
Der er mange smarte funktioner på Læsekompasset, og det kan betale sig at bruge en halv time på at lege med det. Du kan fx søge direkte på titler, du kender. Læsekompasset vil så foreslå bøger, der minder om.

Du kan også selv sammensætte en søgning ved at skrive direkte i søgefeltet. Du kan også skærpe din søgning ved at vælge beskrivende søgeord fra listerne: Stemning, Tempo, Længde, Univers, Fortællerstemme, Sprog, Skrivestil og Handlingens tid.

God fornøjelse!

Materialer